Lek med din kajak

Lek med din kajak

Den här kursen är för dig som vill lite mer än att bara paddla rakt fram.

Kursen är ca 3,5 timme lång.

Max fyra deltagare per kurstillfälle.

Plats: Dalälven strax norr om Borlänge.

Passar inte tid och plats? kontakta oss så kan vi säkert lösa något, sverige är fullt av sjöar älvar och åar.


Pris 950:-


Ta steget mot en lekfull paddling

Vi tränar på lite mer avancerade manövrar och tekniker för att hantera din kajak. Det här är den naturliga fortsättningen på teknikens under. Om du ska ut på längre tur(er) och riskerar att hamna i skiftande väder och vind är denna kurs en väldigt bra förberedelse. För den som vill gå vidare mot grönt paddelpass eller ledar utbildningar är vissa av dessa manövrar en del av kunskapskraven.Några av de punkter vi igenom.

  • Repetition av utrustning
  • Roder
  • Kontring
  • Låga stöd
  • Höga stöd
  • Sidoförflyttning
  • Miljö och navigering
  • Vågor och vind
  • Var är vågorna


Vi fäller upp roder och skädda och lär oss att utnyttja paddeln för att manövrera båten. Kontring, roder, svep, låga och höga stöd - för en forsinstruktör är dessa manövrar lika självklara som framåtdraget. Även om vissa manövrar skiljer sig lite åt med en längre båt. 


Jäklar så skoj det är när man fångar en surf eller kan vända kajaken i ett paddeldrag!


Alla våra kurser är baserade på material från kanotförbundets och EPP European Paddle Pass. Det är ett europeiskt system som gäller i de flesta länder och ett vanligt krav för att få hyra kajak. En bra start för den som funderar på multisport eller längre maratonlopp som Arctic Sea Kayak Race, Dalslands kanotmaraton eller Åre Extreme Challenge. Kunskaperna kommer även att göra dig till en tryggare och säkrare paddlare på kvällsturen i solnedgången. 


Du behöver själv ta med:

Handduk och ombyte. Även om det aldrig hänt att någon ofriviligt badat är det en del av den obligatoriska säkerhetsutrustningen.

Lämplig klädsel: Någon form av träningskläder, ett underställ en vind eller skaljacka kan vara skönt.
Extra förstärkningsplag och mössa kan vara skänt vid en fikapaus.

Använd Inte bomull som suger upp fukt, torkar sakta och kyler. 


Skor som tål att bli blöta när man kliver i och ur båten. Foppatofflor brukar vara ganska poppis men flyter ofta iväg på egen hand vid en eventuell simning.


Övrig säkerhets utrustning som kan behövas ingår.


Innan du bokar:

Även om vi gör vad vi kan för att genomföra aktiviteter på ett så säkert sätt som möjligt, finns alltid risken för olyckor, då vi ibland rör oss i potentiellt farliga miljöer. Det är därför av största vikt att du lyssnar till och följer guidens och ledarens instruktioner.


I vår utrustning har vi alltid med grundläggande första hjälpen och ev räddningsutrustning på våra turer.
Det är även viktigt att du informerar oss om eventuella medicinska åkommor som tex epilepsi eller hjärt/kärlsjukdomar eller andra tidigare skador som kan påverkas av aktiviteterna.

Vid behov av personliga mediciner ansvarar man själv för att dessa finns med. Vi hjälper naturligtvis till med transport eller förvaring om det behövs. Alkohol och droger kan hämma så väl fysiska som psykiska förmågor och ledaren kommer att avvisa eller neka alla påverkade personer att delta i aktiviteter.

Du är själv ansvarig för eventuellt lånad eller hyrd utrustning, och kan komma att bli ersättningsskyldig vid skadad eller förlorad utrustning.
Det är även viktigt att du har en personlig olycksfallsförsäkring som täcker den typ av aktivitet du är intresserad av.